Yorumunuz başarıyla gönderildi. Onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.
1 Mayıs itibariyle taahütümün son ayına girdim. Bildiğim kafarıyla, BTK'ya göre aboneliklerin son ayında cayma bedeli yansıtılamıyor, kullandığın günü taahhütsüz fiyat üzerinden hesaplanıyor. Müşteri hizmetlerini aradığımda 280 TL cayma bedeli isteniyor. Bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
İlgili açıklamalar diğer uzman arkadaşlar tarafından yönetmelik ve yasal mevzuat açısından belirtilmiştir.. İtirazda bulunun ilgili firmaya ve taahhüt tarihleri ve ihlal tarihinin dikkate alınarak tespitin yapılmasını talep edin.
Merhaba. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Taahhüt cayma bedeli için şöyle bir düzenleme vardır: MADDE 16 – (1) Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur. Bu durumda son ay aboneliği ne zaman sonlandırırsanız sonlandırın, ödeyeceğiniz toplam tutar bir aylık taahhütlü fatura tutarı kadardır. Örneğin aylık 90 TL fatura ödüyorsanız ve 10 gün kala aboneliği sonlandırırsanız, 20 günlük kullanım tutarı 60 tl ve 10 günlük kalan cayma bedeli 30 tl olmak üzere toplam 90 tl ödersiniz
Bu konuda çok sayıdaki açıklama ve bilgilere, internet arama motorlarında “Aydın Ağaoğlu Taahhütlü Abonelik” yazarsanız kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca @aydinagaoglu Twitter hesabımda başa tutturduğum emsal mahkeme kararı ile altında yer alan yorumlarda da ayrıntılı hukuki açıklamalarda bulunmaktadır. Bazı THH’lerin hatalı karar vermelerinin altındaki neden; geçtiğimiz günlerde görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan döneminde, Bakanlık bünyesindeki Tüketici Genel Md.’lüğü üst düzey yetkililerinin ülkenin tüm bölgelerinde toplantılar düzenleyerek THH Raportör ve üyelerine cayma bedelinin yansıtılması yönünde (Yasak olmasina rağmen) telkinde bulunmasıdır. Oysa hukuki gerçek şudur; Sizin kararınızda dayanak yapılan Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 16. Maddesidir. 6502 sayılı Tüketici Kanunu 52/4. Md. İse; bir yıldan uzun süreli Aboneliklerde tüketicinin dilediği zaman, gerekçesiz ve ceza bedeli ödemeden aboneliğini sonlandırabileceği öngörülmüştür. Normlar hiyerarşisinde Kanun, yönetmelikten üstündür. Kaldı ki, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 16. Maddesi bir yıldan uzun olmayan keyfi fesihlerde uygulanabilir. Aynı Yönetmeliğin 22. Md. 1. Fıkrasında da bir yıldan uzun aboneliklerde cezasız fesih yapılabileceği, 2. Fıkrasında da; sözleşmenin tek taraflı değiştirilmesi veya abonenin hizmetten yararlanaması halinde, bir yıldan uzun olmayan taahhütlü Aboneliklerde de cezasız fesih imkanı tanınmıştır. Yönetmeliğin 22/3. Fıkrasında ise 16. Maddeye gönderme yapılmaktadır. Yani, 1. Ve 2. Fıkradaki haller dışında abone, haklı bir gerekçe olmaksızın tek taraflı fesih yaptığında Yönetmeliğin 16. Maddesi uygulanabilir. THH Kararına tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün zarfında en yakın Tüketici Mahkemesi nezdinde itiraz davası açabilirsiniz. (Yukarıdaki açıklamalar yasal bilgilendirme ve tavsiye niteliğindedir. Mahkemelerin farklı kararlarından derneğimiz sorumlu değildir. Bir hukukçudan destek alabilirseniz iyi olur.)
Bu şikayetle ilgili, uzmanlarımızdan profesyonel destek alabilirsiniz.