Yorumunuz başarıyla gönderildi. Onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.
Merhaba, iyi günler. Biz 5 Ağustos 2021 tarihinde parasını peşin ödemek suretiyle (8.745 TL) İstikbal Mobilya'dan iki koltuk ve iki kanepeden oluşan bir oturma grubu satın aldık. Kısa bir süre sonra koltukların ikisinde de ayıplı mal kategorisine girecek ciddi hasarlar fark ettik (deride yırtık ve ayaklarda sorun). Vakit kaybetmeden ürünlerin yenisi ile değiştirilmesini telefonda ve bizzat mağazada talep ettik ama defalarca geleceklerini söylemelerine rağmen bizi 2.5 ay boyunca oyaladılar. Bunun üzerine 20 Ekim 2021 tarihinde Tüketici Hakem Heyeti'ne "Bedel İadesini İçeren Sözleşmeden Dönme" talebiyle başvurduk ve firmanın savunması istendi. Bundan 3 gün sonra firmanın iki elemanı eve geldi ve koltukları getirdiklerini söylediler ama biz olayın tüketici heyetinde olduğunu ve 2.5 aydır bizi oyalayıp dalga geçer gibi savunmaları ister istenmez geldiklerini söyleyerek reddettik. Size sormak istediğim sorular ise; 1. Haklı olan taraf biz miyiz? 2. Hakem heyetine başvurudan sonra değişim için gelmeleri ve bizim reddetmemiz karşı tarafın lehine bir durum sağlar mı? 3. Karar ne zaman verilir ve karşı tarafın karara uymama gibi bir lüksü var mı? 4. Para iadesi kararı gelirse ürünleri de iade etmeli miyiz? Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.
Sorularınız özelinde yanıtlamak gelirse; 1. Hakem heyetlerinin kararı değişkenlik gösterebilmektedir. Salt sizin anlatımınıza dayalı olarak haklıklığı ve ya haksızlığı ifade etmemiz doğru olmaz. 2. Hakem heyetine başvurudan sonra değişim için gelmeleri ve sizin reddetmeniz, sizin veya firmanın karşı lehine bir durum sağlamaz. 3. Karar süreleri değişkenlik gösterebilmektedir. Uygulamada 4 ay ila 2 yıl arasında sürelerde kararla karşılaşılmaktadır. Tüketicinin başvurusu üzerine Tüketici Hakem Heyetinin yaptığı inceleme sonucu verdiği karar, mahkeme kararı gibi değerlendirilir ve ilam niteliğinde olduğu kabul edilir. İlam niteliğinde olmasının sonucu olarak heyet kararlarının icrası ilamlı icra takibi ile mümkündür. (Tüketicinin uyuşmazlık yaşadığı ve hakem heyetinin aleyhine karar verdiği firma olumsuz kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde bu karara itiraz edebilir. İtiraz firmanın tüketici mahkemesine dava açmasıyla mümkün olur. Firmanın yaptığı bu itiraz icra takibini durdurmaz. Yani hakem heyeti kararı direkt olarak icra edilebilir.) 4. Kararda ilgili hususlara yer verilmesi beklenir.
Merhaba. Ayıplı mala ilişkin tüketicinin sahip olduğu haklar 6502 sy Kanun’un 11. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre tüketici;Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,imkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,” Seçimlik haklarından birini kullanabilir. Tüketici seçimlik haklarını kullanabilmesi için öncelikle satıcıya bildirmesi yeterli olacaktır. Ancak satıcı kullanılan hakkı yerine getirmiyorsa tüketici, Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesine başvurulabilecektir. Tüketici tamir hakkını kullanmasına rağmen maldaki ayıp giderilmemiş veya malda farklı sorunlar ortaya çıkmış ise tüketici diğer seçimlik haklarını da kullanabilecektir. Ancak tüketici diğer seçimlik haklarını kullanırken yine tarafların menfaatleri ve maldaki ayıbın niteliği dikkate alınacak ve maldaki ayıp sadece değer kaybına sebep oluyor ve tüketicinin maldan faydalanmasını tamamen engellemeyecek nitelikte ise tüketici değişim hakkının yerine, bedel indirimi hakkını kullanabilecektir. Özellikle tüketicinin malın iadesi ile ödenen bedelin istenmesi ve malın ayıpsız mislinin istenmesi haklarının kullanılmasında maldaki ayıbın önemli ölçüde olması aranmaktadır. Ayıbın “önemli ölçüde” olmasından anlaşılması gereken; maldan beklenen faydanın sağlanamaması ve maldaki değer kaybının malın bedeline oranla yüksek olmasıdır. Tüketici, seçimlik haklarından herhangi birini kullanmakta serbest olsa da, tüketici bakımından hakkın kullanılmasının sınırı, iyi niyet kuralları ve taraflar arasındaki menfaat dengesi olacaktır. Ayrıca, malın ücretsiz ayıpsızı ile değişim hakkının kullanılabilmesi için; hakkın kullanılması imkansız olmamalı ve TKHK m.11/3’de belirtildiği gibi satıcı için orantısızlığa neden olmamalı, satıcıdan malın değiştirmesinin beklenebilir olması gerekmektedir. Değişim talebiniz bu şartları taşıdığı halde reddedilmişse bundan sonraki aşama Tüketici Hakem heyetine başvuru yapmak olacaktır
Size sormak istediğim sorular ise; 1. Haklı olan taraf biz miyiz? 2. Hakem heyetine başvurudan sonra değişim için gelmeleri ve bizim reddetmemiz karşı tarafın lehine bir durum sağlar mı? 3. Karar ne zaman verilir ve karşı tarafın karara uymama gibi bir lüksü var mı? 4. Para iadesi kararı gelirse ürünleri de iade etmeli miyiz? Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim. Öncelikle yüksek olasılıkla haklı olan tarafsınız. Ürün ayıplı ise başvuru aşamasında gelmeleri sizin aleyhinize bir durum yaratmaz. Para iadesi kararı durumunda, ürünlerin de iade edilmesi gerekecek.
Bu şikayetle ilgili, uzmanlarımızdan profesyonel destek alabilirsiniz.